Pregătirea gazonului pentru iernare
- Vom continua să tundem gazonul pe timp de toamnă până când iarba va înceta să crească
- la ultima tundere ar trebui să lăsăm iarba la un nivel de aproximativ 5 cm. Dacă o lăsăm pe timp de iarnă prea înaltă, vântul și gerul o vor culca la pământ și solul nu va putea fi aerisit, dacă va fi prea scurtă, iarba va fi distrusă de ger și de soarele iernii.
- curățarea resturilor vegetale: frunze și flori uscate, crenguțe, care, în timp, vor forma un strat compact ce nu va permite aerisirea solului. Acest strat va împiedica pătrunderea apei în sol, sau va menține prea multă apă în sol și în consecință vor apărea diverse boli și vor putrezi rădăcinile în gazon.
- se poate folosi o greblă specială pentru gazon sau un aparat special, numit scarificator, după care se face aerarea gazonului pentru a favoriza pătrunderea microrganismelor în pământ și o mai bună absorbție a îngrășămintelor pe care le administrăm.
- în această perioadă se administrează un îngrășământ special pentru iarnă, bazat pe potasiu și fosfor, acesta îi va întări rădăcinile și îi va da rezistență pentru perioada rece, iar în primăvară vom avea un gazon de vis.
Lucrări în grădină
Există două școli de gândire cu privire la perioada când este ce mai bun timp pentru a tunde trandafiri: unii grădinari susțin că este toamna, alții primăvara. Chiar dacă optați pentru acest ultim caz, este necesar, în toamnă, să scurtați trandafirii cel puțin două treimi, astfel încât să aibă rezistență la vânt, ceea ce ar fi un lucru periculos, în special în zonele expuse. Iar în primăvară o tăiere mai drastică a lor după ce vă asigurați că au trecut înghețurile.
Totodată trebuie acoperită rădăcina trandafirilor și altoiul pentru protecție împotriva gerurilor, care primăvara se va îndepărta treptat.
Lucrări în grădină
- Înainte de începerea pregătirilor, evaluați designul grădinii. Lunile octombrie și noiembrie sunt ideale pentru reamenajare. Plantele pot fi mutate dintr-un loc în altul și totodată puteți planta noi sortimente. De asemenea plantele perene pot fi divizate, lucru favorabil pentru sănătatea acestora.
- În cazul arborilor și arbuștilor îndepărtați doar frunzele uscate sau cele bolnave. Tăiați tulpnile uscate ale plantelor perene până la nivelul solului după primul îngheț. Pentru a nivela grădina și a înlătura ouăle dăunatorilor sau sporii purtători de boli; puteți lăsa netăiate tulpinile interesante.
- Adunați părțile uscate ale plantelor și frunzele copacilor și pomilor ca să faceți din ele îngrășământ natural pentru grădina dumneavoastră. Se vor pune peste iarnă la macerat, primăvara va rezulta un adevărat îngrășământ pe care să îl folosim în grădină, astfel nu aruncăm resturile vegetale sănătoase ci le conservăm și nu mai dăm bani pe îngrășăminte necesare plantelor pentru a avea cu ce se hrăni în timpul vegetației și a da roade foarte bune. Grămezile de frunze și tulpini uscate pot ucide semințele de buruieni și bolile patogene, însă în ele nu trebuie să se afle părți de plante bolnave. Îndepărtați foliajul bolnav al plantelor mereu verzi și al tufelor, și aruncați-l la gunoi. Greblați și aruncați îngrășământul vechi, purtător de boli.
- Plantele precum gladiolele sau Dhalia pot fi scoase din pământ. Lăsați bulbii la uscat câteva ore înainte de a-i adăposti într-un loc uscat și răcoros pe timp de iarnă.
- Tot în această perioadă se fac plantările specifice, și anume bulbii. Aceștia se plantează în pământ acum, urmând să răsară la primăvară și să ne încânte privirile cu frumusețile lor în funcție de specie pornind de la lalele, narcise, allium, zambile și până la firavele brândușe.
- În septembrie se tund și gardurile vii, această operațiune trebuie făcuta cu minim 3 săptămâni înainte de primele geruri, deoarece rănile provocate prin tundere să se refacă și să nu fie afectate de venirea gerului. Nu tăiați niciodată mai mult de o treime din înălțimea totală a gardului viu, astfel riscați să îl desfrunziți, iar acesta nu se va mai regenera. Și încă o atenționare, coniferele nu se refac pe tulpina bătrână, doar pe lăstari tineri, așa că să aveți în vedere acest lucru când dați o formă unui conifer.