Tăierea arborilor, arbuștilor și pomilor fructiferi

Pentru a finaliza cu succes tăierea de arbuști și arbori, trebuie să sa cunoască biologia și comportamentul lor. Fiecare tăiere are o consecință specifică. Orice tăiere necorespunzătoare este în detrimentul plantei, care va arăta în curând simptomele acesteia.

Atunci când plantezi un copac, trebuie să-i oferi spațiul pe care îl va ocupa... Când planta este prea mare, nu va fi posibil să se efectueze o reducere a dimensiunii drastică, fără a-l deteriora!

Tăierea pomilor fructiferi

 • Tăierile la semințoase (măr, păr, gutui etc) pot fi făcute de toamnă după intrarea în repausul vegetativ, adică după căderea frunzelor.
 • Tăierile la sâmburoase (cireș, cais, vișin, prun etc.) pot fi făcute după data de 25 august, cu condiția să se fi făcut deja recoltatul. Astfel pentru soiurile târzii se vor amâna tăierile după recoltat.
 • Epuizarea biologică a unui pom se petrece odată cu înaintarea în vârstă și din cauza altor factori asupra cărora omul nu poate interveni, sau asupra cărora a intervenit neprofesional. Astfel un pom care a rodit excesiv, timp de mai mulți ani la rând, va fi “epuizat din punct de vedere vegetal”.
 • Fructele rămân mici, mlădițele cresc mai puțin și apare alternanța ca măsura de protecție.
 • În astfel de situații se impun tăierile de întinerire care, în funcție de severitatea lor, pot atrage scăderea producției pe o perioadă scurtă, dar asigură o dezvoltare normală și revenirea producției după un timp nu foarte lung. Aceste tăieri pot deveni necesare chiar la un pom de 5-6 ani, a cărei creștere a fost lăsată la voia întâmplării, astfel încât o reglare a producerii de mlădițe noi impune acest gen de tăiere la pomii mai bătrâni. Chiar și atunci când coroanele s-au înălțat excesiv sau atunci când ramificațiile de la baza coroanei au tendința de desfrunzire, ori când gerul, furtuna, animalele au pricinuit stricăciuni crengilor, severitatea tăierilor care se impun le pot cataloga drept tăieri de întreținere.
 • Nu există specii sau soiuri de pomi fructiferi la care tăierile de întreținere să fie contraindicate.
 • Tăierile de întinerire se execută iarna sau la sfârșitul iernii. În cazul cireșului, vișinului și piersicului, tăierile de întreținere pot fi făcute după recoltare, deoarece pentru aceste specii mai sensibile, închiderea rănilor înainte de venirea iernii reprezintă un avantaj. Dacă grindina și furtuna produc stricăciuni mari în timpul verii, se recomandă tăierile de întinerire aplicate imediat în lemnul de mai mulți ani, de la inel sau alegerea altor crengi mai puțin afectate pe post de ax.

Întinerirea coroanelor îngrijite

 • În cazurile în care coroanele au fost formate piramidal, tăierea de întinerire se efectuează foarte ușor. Același lucru se poate spune și despre celelalte tipuri de coroane.
 • Există două metode de întinerire: devierea axului principal și a axelor ramificațiilor principale pe ramuri mai tinere (se taie lemnul mai vechi sau foarte vechi) și metoda clasică.

1. Metoda prin deviere:

nu provoacă o reacție puternică a mlădițelor tinere și se aplică mai cu seamă la pomii fructiferi care fac fructe cu sâmburi, pentru că metoda clasică nu este sigură în acest caz. Metoda constă în limitarea în înălțime a coroanei; prin tăierea cu fierăstrăul va fi îndepărtată cam 1/3 din volumul coroanei.

 • După alegerea unui punct de tăiere pe ax, în lemn de mai mulți ani, deasupra unei ramuri laterale mai tinere, se va imagina un unghi de 120 grade cu vârful în punctul de tăiere. Acolo unde laturile unghiului intersectează ramificațiile laterale se vor practica tăierile (ceva mai sus sau mai jos, acolo unde exista o ramificație laterală care sa preia axul ramificației).

2. Metoda clasică

se folosește mai mult în cazul pomilor fructiferi care fac fructe cu semințe. Cam 1/3 din lungimea ramificațiilor principale vor fi îndepărtate prin tăiere cu fierăstrăul în unghi drept. Ramificațiile laterale aflate sub tăietură se suprimă prin tăiere de la inel pe o lungime de aproximativ 25 cm.

 • În cadrul tăierilor de întinerire nu ne vom limita doar la ramurile de schelet.
 • În cazul sămânțoaselor se poate tăia oriunde este necesar, deci și pe ramificații pentru că astfel vor fi activate rezervele de muguri dorminzi și adventivi.
 • Întinerirea coroanelor care nu au fost niciodată tăiate, care se numesc și “coroane naturale” trebuie precedată de o serie de tăieri de iluminare. Pentru asta se aleg 3-4 ramificații principale dezvoltate aproximativ la fel și ancorate bine pe ax. Toate celelalte ramificații vor fi suprimate prin tăiere de la inel ori li se va schimba funcția prin deviere pe ramuri fructifere.
 • Odată ce aceste intervenții au fost finalizate, se pot începe tăierile de întinerire după una dintre metodele descrise mai sus. În ambele cazuri se va urmări întinerirea lemnului de fructificare. Rănile provocate în urma acestor tăieri importante vor fi protejate cu chituri sau masticuri speciale pentru acest scop.
TOP